10.25°C

Θερμά

Overcast Clouds

Θρησκευτικός Τουρισμός

Η Σαμοθράκη ενδείκνυται για Θρησκευτικό – Προσκυνηματικό τουρισμό μιας και ο επισκέπτης θα συναντήσει τα 999 εκκλησάκια που βρίσκονται απλωμένα σε ολόκληρο το νησί.

Αναφορικά  θα δείτε Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα,  Ναός Παναγίας Κρημνιώτισσας, Ναός Αγίας Παρασκευής, Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου. Επίσης ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο μονύδριο του Αγίου Αθανασίου, στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (Χριστός)

Η μονή αυτή, που ονομάζεται και Χριστός, βρίσκεται στα Θέρμα.

Υπήρξε μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους και στις μέρες μας σώζεται μόνο τμήμα του καθολικού.

Πρόκειται για υστεροβυζαντινή εκκλησία και μοναδικό υπόλειμμα του μοναστηριού που βρισκόταν άλλοτε στην περιοχή.
metamorfosiSothros.jpg

Παναγία η Καμαριώτισσα

Ο ναός αυτός βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό και σε αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από τις Καμάρες. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα βρέθηκε την Πέμπτη της Διακαινησίμου, στα χρόνια της εικονομαχίας.

Ένα βράδυ, μια παρέα ψαράδων διέκρινε μια λάμψη στον ορίζοντα, που ολοένα και πλησίαζε. Η περιέργειά τους, τους ώθησε να πλεύσουν προς εκείνο το σημείο με τις βάρκες τους.

Έτσι βρέθηκε στα χέρια τους η εικόνα, που έκτοτε φυλάσσεται σα θησαυρός, ενώ τη συγκεκριμένη ημέρα τελείται κάθε χρόνο προς τιμήν της Παναγίας πανήγυρις, γνωστή ως «το πανηγύρι της Καμαριώτισσας».
panagiaKamariotissa.jpg

Παναγία Κρημνιώτισσα

Στην τοποθεσία της Παχιάς Άμμου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Κρημνιώτισσας, που πήρε την ονομασία της από τον κρημνό, τον ψηλό βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένη. Ο ναός εντυπωσιάζει τόσο λόγω του σημείου στο οποίο βρίσκεται, αφού μοιάζει να αιωρείται και προσφέρει μαγευτική θέα του Βορείου Αιγαίου, όσο και λόγω της ιστορίας που υφάνθηκε γύρω από αυτόν. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, η εικόνα που φυλάσσεται εδώ είχε ριχτεί στη θάλασσα από χριστιανούς κατοίκους της Μικράς Ασίας, για να σωθεί από τις λεηλασίες των εικονομάχων.

Ήταν γύρω στο 1700, όταν ένα καράβι, πλέοντας στα νερά γύρω από τη Σαμοθράκη, κινδύνεψε να βυθιστεί εξαιτίας της σφοδρής θαλασσοταραχής. Τότε ο καπετάνιος διέκρινε στα νερά την εικόνα και έδωσε εντολή να την ανεβάσουν στο πλοίο. Αμέσως η φουρτούνα κόπασε. Το ίδιο βράδυ, η Παναγία εμφανίστηκε στον καπετάνιο στον ύπνο του και του ζήτησε να την πάει στη Σαμοθράκη, όπως και έγινε.
panagiaKrimniotissa.jpg
Ο ιερέας του νησιού τοποθέτησε την εικόνα στην εκκλησία, όμως κάθε βράδυ η εικόνα έφευγε και οι κάτοικοι την έβρισκαν στον ψηλό βράχο. Δεν άργησαν να καταλάβουν την επιθυμία της κι έτσι έχτισαν το παρεκκλήσι που κοσμεί σήμερα τον κρημνό.

Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου

Σε μια ειρηνική τοποθεσία έξω από τα Αλώνια βρίσκεται η Μονή του Αγίου Αθανασίου. Κάποτε ήταν μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, ενώ σήμερα υπάγεται διοικητικά στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Πέρα από τον πετρόκτιστο ναό, που εναρμονίζεται τέλεια με το φυσικό του περιβάλλον, στη Μονή θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε και τις αγιογραφίες του Θεοφάνη του Κρητός.

Ο Ίων Δραγούμης στο βιβλίο του για τη Σαμοθράκη, αφιερώνει αρκετές σελίδες στη Μονή, στα κεφάλαια “Στο Μετόχι” και “Νευρικοί Διάλογοι”.
moniAgiouAthanasiou.jpg

Αγία Παρασκευή

Το μικρό αυτό ξωκλήσι στην Άνω Μεριά είναι χτισμένο ακριβώς πάνω στη θάλασσα και καλεί τον επισκέπτη του να βρει τη γαλήνη που αναζητά. Από αυτό το μέρος μπορεί κανείς να διακρίνει το ερημονήσι Καβούρι.

Στις 26 Ιουλίου που γιορτάζει, γίνεται στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής Σαμοθράκης μεγάλο πανηγύρι όλοι οι πιστοί και οι επισκέπτες παρακολουθούν τη Θεία λειτουργία στη σκιά του τεράστιου πλάτανου και μετά συνεχίζουν με γλέντι και χορό στα πλατάνια της Ασπασούδας, που βρίσκονται εκεί.
agiaParaskeyh.jpg